24 Haziran 2014 Salı

YENİ FOÇA ULAŞIM,KONUMU VE TARİHİ
İzmir'in kuzey batısında yer alan Yeni Foça küçük bir sahil ve tatil kasabasıdır.İzmir'e uzaklığı 65 km dir.

İzmir'den Yeni Foça'ya Aliağa yoluyla 45 dk'da ulaşılabilmektedir.Ayrıca Eski Foça içerisinden bir tarafı deniz diğer tarafı çam ormanı olan yol ilede ulaşabilrsiniz.Bu yolu tercih ederseniz yolda sizi harika manzaralar karşılayaktır.

Yeni Foça'nın doğusunda zeytin ve çam ağaçları ile kaplı 200 mt yükseklikte Fula dağı,güneydoğusunda 416 mt yüksekliğinde şaphane dağı ,ğüneyinde Kplıkaya tepeleri, batısında Kızıldağ ile Değirmentaşı dağı bulunmaktadır.Yakın köyleri Horozgediği, Kozbeyli, Çakmaklı, Yenibağarası ve Kocamehmetlerdir.

ULAŞIM:

İZMYR'DEN ULAŞIM
  DENİZ
ALSANCAK LYMANI YENYFOÇA'YA YAKLA?IK 45 Km
TEL: 0.232.421 00 77
www.tdi.com.tr
     
HAVAYOLU
ADNAN MENDERES HAVA LİMANI
YENYFOÇA'YA YAKLAŞIK 80 KM
THY BÜROSU : 0.232.274 24 24 - 274 20 43
www.thy.com.tr
     
KARAYOLU
İZMYR SANTRAL GARAJI
YENİFOÇA'YA YAKLAŞIK 70 KM
SANTRAL: 0. 232. 486 22 65 - 63
http://www.izotas.com.tr/

DEMİRYOLLARI
İZMİR DANIŞMA: 0. 232. 484 53 53
ALİAGA DANIŞMA: 0. 232. 616 55 60

 www.tcdd.gov.tr    

Kendi araçları ile gidecek olanlar için iki ayrı istikamet bulunmaktadır.

BİRİNCİ YOL: İZMİR, ÇİĞLİ, MENEMEN yolu olup ALİAĞA  istikametine devam ediliyor. Tavsiyemiz ALİAĞA'ya 5km kala NEMRUT KÖRFEZİ, HADDEHANELER bölgesindeki yolu takip etmeniz.
İKİNCİ YOL: ÇANAKKALE istikametinden gelenler içindir. Bu yolda ALİAĞA ilçesi geçildikten sonra yaklaşık 5 km daha İZMİR istikametine devam ederek  NEMRUT KÖRFEZİ, HADDEHANELER bölgesini takip etmenizdir.

YENİFOÇA'DA 7 JANDARMA KOMANDO ALAYNA GELECEK OLAN MEHMETÇİKLERİMİZE AİLELERİNE DE AYNI YOLU KULLANMALARINI TAVSİYE EDERİZ..

Yenifoça'ya izmir Büyükşehir Otobüs işletmesi iZULAŞ (ESHOT) tarafından ve YeniFoça Otobüsçüler Kooperatifi tarafından olmak üzere iki kuruluş tarafından ulaşım saglanmaktadır. YENİ AÇILAN HIZLI TREN İLE ADNAN MENDERES HAVA ALANINDAN BİNİLDİĞİNDE BİÇEROVA İSTASYONUNDA İNİLİP  HAZIR BEKLEYEN BELEDİYE OTONUSLERİ İLE YENİFOÇA'YA DA EKONOMİK OLARAK ULAŞMAK MÜMKÜN OLMUŞTUR.


BİÇEROVA- YENİFOÇA HAT NUMARASI 745 DİR.

Yeni Foça'da özellikle geceleri hizmet veren sahilde birçok restaurant bulunmaktadır.Buralarda özellikle kömür ateşinde balık ızgara meşhurdur,yemeden geçmeyiniz.Bizim sizlere tavsiyemiz ise Yeni Foçada sahilde denize 5 mt uzaklıkta bulunan Zencefil kafe ve restaurant'tır. Özel plajı olan ayrıca gündüz denize girip cıkıncada deniz kenarında özel olarak yapılmış olan güneşlenme yerinde yiyecek ve içeçeklerinizi hiç bir kum tanesinin sizi rahatsız etmeden güler yüzlü garsonlarda isteyip keyfinize bakabilirsiniz. http://www.cafezencefil.com/

Ayrıca Cuma ve Cumartesi geceleri canlı müzik eşliğinde enfes yemekler yiyebilirsiniz.


YENİ FOÇA TARİHİ

Yenifoça, Cenevizliler için önemli yerleşim ve ticaret alanları içindedir. Selçuklu akınlarından korunmak için şehri çevreleyen bir kale inşa etmişlerdir. 1275 yılında Cenevizli tüccar Zaccaria ailesi Yenifoça’ya yerleşerek şap yataklarını işletmeye sokarlar ve vergilerini Saruhan Beyliği’ne öderler. Üretimi 1298 yılında 650 kantarken , 14. yüzyılda 14.000 kantara ulaşmıştır. Yenifoça kalesinin yapım nedenlerinden en önemlisi şap madenidir. Ayrıca Asya üzerinden gelen malların Avrupa’ya sevkiyatı gemilerle Yenifoça’lı tüccarlar tarafından Yenifoça limanında yapılmıştır. Yenifoça’nın şapı Calavria pamuğundada kullanılmaktaydı. Şehrin korunması için Cenevizliler tarafından bir kale inşa edilir ve liman yapılır.
Yenifoça, 1455’de Fatih Sultan Mehmet devrinde Osmanlılar’ca fethedilir. Cenevizli tüccarlar tarafından inşa ettirilen kale savaşlar sırasında hasar görmüştür. 15 Kasım1455’te Yenifoça'yı Osmanlılar’ın almasından sonra yıkılan yerlerin onarımı yapılmış ve kale şehirdeki yerleşik halkın denge degişimi için kullanılmış ve sürgün yeri haline getirilmiştir. 16. yüzyılda Osmanlılar’ın Akdeniz’de güçlenmesi ile Cenevizliler bölgeyi terk etmişlerdir. 

Bunun üzerine bölgeye Müslüman halk getirilerek nüfus dağılımı değiştirilmiştir. Osmanlı döneminde Müslümanlarla Gayrimüslimler bir arada yaşamış olup, yaşam alanlarını farklı sokaklarda oluşturmuşlardır. Osmanlılar, Yenifoça’yı Foça’nın kazası yapmışlardır. Yenifoça’daki yerleşim ve gelir kaynaklarının 1908 ile 1899 arası (Hicri 1326-1317) yayınlanan salnamelere göre Yenifoça’da 1151 hane, 177 dükkan 2 hamam 1 otel 1 hükümet konağı, 1 cami, 8 kilise, 2 mektep bulunduğu gösterilmektedir. (İzmir ve Çevresi Resmi Binalar İstatistiği, 1918) Osmanlı döneminin önemli yapılarından biri fatih Camii’dir. Köprüler, medreseler ve hamamlar bu dönemde yapılmıştır.

Etiketler:yeni foça,ulaşım rehberi,foça,zencefil cafe,zencefil restaurant.nasıl gidilir,yeni foça tarihi,yeni foça ulaşım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder