23 Haziran 2014 Pazartesi

SELÇUK MERYEM ANA EVİ VE EFES ANTİK KENTİ

Selçuk ege bölgesinin batısında İzmir-Aydın karayolunun 73.km 'sinde kurulmuştur.Pırıl pırıl kumsallara uzaklığı 9 km'dir.

İklim olarak akdeniz iklimi hakimdir.
İlçenin konaklama kapasitesi yaklaşık olarak 10000 yataktır.İlçeye ulaşım İzmir Adnan Menderes Havalimanı ve Selçuk-Efes Hava limanı ile denizyoluyla kuşadası ve İzmir limanlarından ulaşılmaktadır.Karayollarının kesiştiği noktada bulunduğundan kara ulaşımı cok rahattır.Yakın il ve ilçelere demiryolu bağlantısı vardır.
Selçuk-İzmir 75 km.(İzmir otogarından 139 nolu perondan otobüsler kalkmaktadır)
Selçuk-Denizli(Pamukkale) 195 km
Selçuk -Efes 3 km (Minibüs'ler ile ulaşım sağlanmaktadır)
İzmir AdnanMenderes Havalimanına 60 km
Seçuk-Meryem ana evi 9 km
Secuk-Şirince 8 km
Selçuk-Pamuçak plajları 8 km
Selçuk-Çamlık 8 km
Ayrıca İzmir Gaziemir Tansaş önünden otobüs ve minibüslere binerek Meryeana,Şirince,Efes,ve Pamuçak'ulaşabilirsiniz.

Selcuk'ta her yılın ocak ayının ilk pazar gününde geleneksel yağlı pehlivan güreşleri,eylül ayının ilk haftasında uluslararası Selçuk-Efes kültür,sanat ve turuzim festivali yapılmaktadır.Selçuk yöresiyle ilgili en çok ilgi çeken şey herkesin bildiği gibi Meryem Ana Evi ve Hikayesidir.Selçuk gezimize buyrun burdan başlayalım....


MERYEMANA EVİ VE HİKAYESİ


Hz.İsa yakalanıp, çarmıha gerilişinden kısa bir süre önce annesini, arkadaşı olan St. Jean’a emanet eder. Hz.İsa’nın çarmıha gerilişinin ardından hristiyanlık dinini yaymakla görevli olan St. Jean Kudüs’de yaşamanın sakıncalı olacağını düşünerek Meryem Ana’yı zamanın büyük kentlerinden olan Efes’e getirir.



Bülbül dağının eteklerinde, ormanlık alan içinde bir taş kulübeye saklar. St.Jean, Meryem Ana’ya gizli gizli yemek getirir. Son zamanlarını bu kulübede geçirdiği düşünülen Meryem Ana tam 101 yaşına kadar yaşar. St.Jean’nın

Meryem Ana’yı ölümünde Bülbül dağı eteklerine sadece kendi bildiği bir yere gömüldüğü düşünülmektedir.



Meryem ana’nın evi kötürüm Alman bir rahibenin bu evi rüyasında görmesiyle gelişir ve tarifleriyle bu evin Efes’de Bülbül dağı eteklerinde olduğu düşünülerek kazı işlemleri yapılarak bu ev ortaya çıkar. Hiristiyanlar tarafından kutsal mekan ve haç yeri olarak kabul edilen eve sonradan haç şeklinde bir kilise inşa edilir.

Meryem ana evi Selçuk'tan 9 km'dir selçuk merkezden ,izmir ve çevre illerden otobüs ve minibüsler ile kolaylıkla ulaşılmaktadır.

Meryem ana evini gezip,hikayesini öğrendikten sonra buyrun gelin Şirince köyüne geçelim...


EFES ANTİK KENTİ

Efes izmir'in merkezine 60 dk. Selçuk'a 5 dk mesafede bulunan Efes Antik Kenti bulunmaktadır.Kendi arabanızla Aydın otoyolun2dan Selçuk2a gideceksiniz.Kuşadası yönüne saptıktan sonra 5 dk'da bölgeye ulaşıcaksınız.
Otobüs ile gitmek isterseniz,önce selçuk otogarına oradanda istediğiniz bölgeye minibüsler ile ulaşabiliyorsunuz.
Ayrıca İzmir-Alsancak'ta içerisinde meryemana ve şirinceyide kapsayan (tabiki efes antik kentide var) turlara katılabilirsiniz.
bölgenin yabancısı iseniz bir tur ve rehber aracılığıyla gitmeniz bölgenin tarihinin daha iyi anlatılması açısından önemle tavsiyemizdir.

Efes Antik Kentinde göreceğiniz bazı yerler.
*Artemis tapınağı
*Herakle kapısı
*Hadrianus tapınağı
*Serapis tapınağı
*Mermer cadde
*Anıtsal çeşme
*Gymnasium
*Saray yapısı
*Stadyum caddesi
*Kale
*Büyük tiyatro

EFES ANTİK KENTİ TARİHİ

Efes kenti'nin ilk kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına, Neolitik Dönem olarak adlandırılan Cilalı Taş Devri'ne kadar inmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalar ve kazılarda Efes çevresindeki höyükler (tarih öncesi tepe yerleşimleri) ve kalenin bulunduğu Ayasuluk Tepesi'nde Tunç çağları ve Hittitler'e ait yerleşimler saptanmıştır.

 Hititler Dönemi'nde kentin adı Apasas'tır. M.Ö. 1050 yıllarında Yunanistan'dan gelen göçmenlerin de yaşamaya başladığı liman kenti Efes, M.Ö. 560 yılında Artemis Tapınağı çevresine taşınmıştır. Bugün gezilen Efes ise, Büyük İskender'in generallerinden Lysimakhos tarafından M.Ö. 300 yıllarında kurulmuştur. Hellenistik ve Roma çağlarında en görkemli dönemlerini yaşayan Efes, Asya eyaletinin başkenti ve en büyük liman kenti olarak 200.000 kişilik nüfusa sahipti. 

Efes, Bizans Çağında tekrar yer değiştirmiş ve ilk kez kurulduğu Selçuk'taki Ayasuluk Tepesi'ne gelmiştir. 1330 yılında Türkler tarafından alınan ve Aydınoğulları'nın merkezi olan Ayasuluk, 16.Yüzyıl'dan itibaren giderek küçülmeye başlamış, 1923 yılında Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra Selçuk adını almış ve bugün 30.000 kişilik nüfusa sahip turistik bir yerdir.

ŞİRİNCE KÖYÜ



Şirince İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı ve Selçuk'a 8 Km uzaklıkta bulunan adına yakışır şirinlikte bir köydür.Şirince köyü'nün en büyük özelliği,günümüze kadar tarihinin ve mimarisinin çok iyi bir şekilde korunup,geçmişe ışık tutmasıdır.İlk zamanlarda (1800'lü yıllarda) Rumların yaşadığı bir köy olan Şirince daha sonra Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi ile bölgeden göçen Rumların yerini Türkler almıştır.Eskiden beri İncir yetiştirilen Şirince köyünün incirinin ünü yurt dışına kadar nam salmıştır.Bunun yanı sırada köydeki üzüm bağcılığı ve meyveciliğinde köyde ünü büyüktür.


Bu arada Şirince şaraplarında namını duymayan yoktur herhalde.Köye gelir gelmez hemen hemen her yerde ufak ikramlar halinde şaraplardan tadıp,arzu ederseniz yerinden has Şirince şarabı alabilirsiniz..


Ayrıca bu şirin köyde burnunuza nefis kokular gelirse hiç şaşırmayın..Köy kahvaltıları,ev yapımı sıcak sıcak gözlemeler ve ev yapımı marmelatlarla,mis kokulu reçeller iştahınızı açacaktır...Bu enfes lezzetlerden de tatmadan gelmeyin deriz..





Etiketler:İzmir,selçuk,selçuk ulaşım,izmirselçuk arası ulaşım,meryeana evi,meryem,hz.isa,ulaşım,nasıl gidilir,


1 yorum: