24 Haziran 2014 Salı

İZMİR-FOÇA ULAŞIM VE TARİHİ

Foça'gitmek için aşağıdaki güzergahları kullanabilirsiniz....


Kendi aracınızla gidecekseniz,İzmir-Çanakkale yolunun 39.km'sinden sonra sola sapıp (İzmir istikametinden gelirseniz) 26 km sonra Foça'ya ulaşabilirsiniz.

Otobüs ile gelmek isterseniz Türkiye'nin neresinden gelirseniz gelin,İzmir otogarına indikten sonra peronların en başında Eski Foça otobüslerinin kalktığını göreceksiniz.Otobüsler kış saatlerinde sabah 06:30'da başlar, akşam 21:15'te son sefer yapılır.Yaz sezonunda saat 06:00'da başlar ve akşam 23:00'da son sefer yapılır.otobüsle her yarım saatte bir sefer yapmaktadır.(saat 20:00'den sonra 1 saatte bir sefer vardır.)

Demiryolu,denizyolu veya havayolu ile gelmek isterseniz tavsiyemiz en kısa yolda otoyola ulaşmanızdır.Havaalanından otogara Havaş otobüsleri saat başı servis yapmaktadır.Ancak dikkate almanız konusunda bu servisler mevsime göre değişiklik göstermektedir.


Otogara ulaşmanız zor olan bir noktada iseniz,Foça otobüsleri Otogar-Bornava-Bayraklı-Naldöken-Girne-Soğukkuyu-Çiğli-Menemen istikametinde hareket eder.
Eğer buraların yabancısı iseniz yerel halktan yardım isteyebilirsiniz sizlere mutlaka yardımcı olacaklardır.İyi yolculuklar.


FOÇA'NIN KONUMU VE TARİHİ

Ege'de eski dokusunu nispeten korumayı başarabilmiş ender yerlerlerdendir Foça.Eski ve yeni Foça diye iki bölgeye ayrılmıştır.Korunmuş olan Eski Foça yani asıl foça ilk bakışta insanı çarban biryerdir.Deniz'e bir bakıyorsunuz önde balıkçı tekneleri,arkada masmavi bir deniz ve ileride irili ufaklı adacıklar gözlerinize harika güzellikler sunar.Bunların dışında güzeller güzeli koyları ve kumsalları hemen dikkatinizi çeker.
Kara'ya dödüğünüzde ise daracık taş sokakları,eski ve tarihi evleri ile güzel insanları ile sizi hemen sarıveriyor.

Gelelim tarihine;
Foça (Phokaia) ; İon yerleşimlerinin en önemlilerinden biriydi. Bugünkü batı uygarlığının temelleri, İ.Ö. 6. yüzyıl'da İonya'da atıldı. Dönemin İonya'sı felsefe, mimarlık ve heykeltraşçılıkta öncü oldu.Phokaia'lı Telephanes (İ.Ö. 5.yy) Pers saraylarını yapıtları ile donaymış bir heykeltraştı. Theodoros (İ.Ö. 4.yy) ünlü bir mimardı. İ.Ö. 494 yılındaki "Lade Deniz Savaşı"nı yöneten komutan Dionysos Phokaia'lıydı. Bu komutan da ismini mitolojinin en büyük kahramanlarından "Şarap Tanrısı" Dionysos'tan alıyordu. 

Adını kenti çevreleyen adalarda yaşayan foklardan alan Phokaia,M.Ö 11.yy'da Aiollar2ca kuruldu.İon yerleşimi İ.Ö. 9.yy'da başladı. Phokaialılar usta denizciydiler ; 50 kürekli & 500 yolcu alabilen tekneleri vardı. Mühendislik konusundaki üstün zekaları ve denizcilikteki başarıları ile Ege, Akdeniz ve Karadeniz'e açılarak çok sayıda koloni kurdular.


Foçalılar'ın tarihte kurduğu kolonilerin en önemlileri : Kardeniz'de Amysos (bugünkü Samsun); Çanakkale Boğazı'ndaki Lampsakos (bugünkü Lapseki); Midilli Adası'nda Methymna (bugünkü Molyvoz); Güney İtalya'da Elea (bugünkü Velia); Korsika'da Alalia; Güney Fransa'da Massalia (bugünkü Marsilya), Nice ve Antibes ; İspanya'da Ampuria'dır. Phokaialılar'ın denizcilikteki ustalığı, ticaret alanında da başarılı olmalarına olanak sağladı. Phokaia, İonya'da, doğal altın-gümüş karışımı elektron sikkeyi ilk bastıran kentlerden biriydi. 

Bugün Foça'nın bucağı konumunda olan Yenifoça'yı Cenevizliler kurdu ve buradaki şap madenini işlettiler.


Foça 13. yy'da Türk Beyliklerinden Çaka Bey'in; daha sonra Saruhan Beylliği'nin yönetimindeydi. Fatih Sultan Mehmet 1455'te Foça'yı Osmanlı İmparatorluğu topraklarına kattı.
1867'de Foça ve bucağı Yenifoça birleştirilerek Manisa eyaletine bağlandı. 15 Mayıs 1919'dan 11 Eylül 1922'ye kadar Yunanlılar'ın egemenliğindeydi. Kurtuluş Savaşı'nda 11 Eylül 1922'de Atatürk Foça'ya girdi ve 11 Eylül Foça'nın kurtuluşu olarak kutlanmaya başladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder